Svijet
0

Olmert želi nove pregovore sa Sirijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski prijelazni premijer Ehud Olmert poslao je poruku Siriji, tvrdeći kako želi da intenzivira mirovne pregovore s Damaskom sada kada je postalo jasno da će ostati na vlasti još nekoliko mjeseci, pišu u petak izraelske novine.

Olmert je zatražio od turskog ministra odbrane Vecdija Gonula na sastanku u Tel Avivu da uruči poruku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, javile su novine Yediot Ahronot, prenosi DPA.

Olmert je podnio ostavku prošlog mjeseca na položaju premijera i čelnika svoje stranke Kadima kako bi se borio protiv optužbi za korupciju.

Ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izabrana je za novu liderku centrističke stranke na stranačkim izborima 17. septembra i zatražila je od izraelskog predsjednika da oformi novu vladu, ali su njeni napori na formiranju koalicijske vlade propali.

Novi izbori u Izraelu održat će se 10. debruara.

Olmert, čija ostavka po izraelskom zakonu automatski znači i ostavku kompletne vlade, sada će nastaviti da vlada zemljom kao šef prijelazne vlade koja će se zadržati do formiranja nove vlade 42 dana nakon održavanja izbora.

To daje Olmertu još četiri-pet mjeseci na premijerskom položaju.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak, pak, izjavio je ranije u ovoj sedmjici da Olmert kao šef prijelazne vlade može nastaviti pregovore s Palestincima i Sirijom sadašnjim tempom ali da nema legitimitet potpisati sporazume s bilo kim od hjih.

Izraelski radio naveo je riječi "visokog zvaničnika u Jerusalemu", koji je tražio da ostane anoniman, kako Olmert mora konsultirati svoju vladu prije nastavka bilo kakvih pregovora.

Zvaničnik se također pridruzio glasovima kritičara koji tvrde da Olmert ne može postizati sporazuma s bilo kim u predstojećem prijelaznom periodu.

Olmert je, sa svoje strane, najavio izraelskom parlamentu u ovoj sedmici da će nastaviti voditi zemlju do formiranja nove vlade.

Izrael i Sirija objavili su u iznenađujućem potezu na proljeće da su obnovili indirektne mirovne pregovore prvi put otkako su prekinuti 2000.

Indirektni razgovori odsržani su uz tursko posredovanje između visokih savjetnika Ehuda Olmerta i Mahmuda Assada. Do sada su održane četiri runde razgovora, sve u Turskoj, a posljednja krajem jula.

Olmert je pozivao na direktne pregovore, ali je Assad tvrdio da se uslovi još nisu stekli za takve razgovore i postavio je određene preduslove.

Sirija želi potpuno izraelsko povlačenje s okupirane Golanske visoravni, koju je Izrael zauzeo od Sirije u Bliskoistočnom ratu 1967.