Svijet
0

Olmert zatražio oslobađanje 450 palestinskih zatvorenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert u ponedjeljak je zatražio od svoje vlade da oslobodi do 450 palestinskih zatvotrenika uoči razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom uoči mirovne konferencije koju sponzoriraju Sjedinjene Države. Sastanak dvojice lidera u Jerusalemu tokom današnjeg dana bit će njihov posljednji uoči konferencije u Annapolisu koja će se održati 26. i 27. novembra.

"Početkom sedmice ću otići na sastanak u Annapolisu", poručio je Olmert na početku redovnog sedmičnog zasjedanja vlade, izražavajući nadu da bi Izraelci i Palestinci ipak mogli postići sporazum na "proceduralnoj strani" konferencije, javio je Reuters.

Olmertov ured saopćio je kako on planira otputovati u utorak u Egipat na razgovore s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Izgleda da je put izraelskog lidera u Egipat dio diplomatskih napora da se osigura široko arapsko učešće na konferenciji u Annapolisu. Ministri vanjskih poslova Arapske lige sastat će se u petak u Kairu kako bi odlučili da li da prisustvuju skupu. Sporenja između Izraela i Palestinaca bacila su sumnju u postizanje sporazuma prije objave zajedničke izjave koja bi se trebala pozabaviti općim pitanjima kao što su granice, budućnost Jerusalema i palestinske izbjeglice.

Američki i izraelski zvaničnici tvrde da taj dokument nije preduslov za skup koji je sazvao američki predsjednik George W. Bush kako bi ojačao Abbasa i pokrenuo dugo zakočene mirovne razgovore nakon što su Hamasovi islamisti preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze u junu.

Izrael, Palestinci i Sjedinjene Države tvrde da će u središtu konferencije biti sporazum o započinjanju zvaničnih pregovora o palestinskoj državi, s ciljem postizanja sporazuma prije nego što Bush napusti položaj predsjednika u 2009.

Olmert je poručio svojoj vladi da će pregovori nakon Annapolisa biti "veoma intenzivni i ozbiljni i bavit će se suštinskim pitanjima u okviru procesa rješenja po principu dvije države".

Olmert je zatražio od ministara da odobre oslobađanje do 450 palestinskih zatvorenika, izjavili su zvaničnici dok je sjednica još bila u toku. Taj broj je znatno manji od 2.000 koliko je zatražio Abbas.

Poput Abbasa, Olmert je politički oslabljen. On se suočava s policijskim istragama navoda o njegovoj korumpiranosti, koje negira, te rezultatima istrage njegovog vođenja libanskog rata iz 2006. koji će biti objavljeni prije isteka godine.