Svijet
0

Olmert se oštro suprotstavio izjavi El Baradeija o iranskom programu

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert oštro se usprotivio u ponedeljak izjavama generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammeda ElBaradeija o Iranu, ocijenivši da bi taj zvaničnik trebao nastojati spriječiti Teheran da se domogne nuklearnog oružja.

"Ako ElBaradei misli da ga iranska bomba za tri godine ne uznemirava, mene to mnogo i izuzetno zabrinjava", rekao je Olmert novinarima nakon razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u Parizu.

"Ako je to za tri godine, to je vrlo brzo i krajnje zabrinjavajuće", rekao je Olmert, dodavši da bi "bilo poželjno da ElBaradei nastoji da spriječi Iran da dobije bombu".

ElBaradei je u intervjuu za francuski dnevni list Le Monde, koji će biti objavljen u utorak, rekao da Iran neće biti "prijetnja već sutra", rekavši da želi da "odvrati ljude od pomisli da bismo se već sada mogli naći pred pitanjem da li treba bombardirati Iran ili ga pustiti da dobije bombu".

"Trebat će još tri do osam godina da se Iran domogne atomske bombe", ocijenio je ElBaradei misleći da ima "još mnogo vremena da se iskoriste sva diplomatska sredstva, uključujući i sankcije".