Izrael
0

Olmert prijeti "bolnim odgovorom" na raketiranje

FENA
Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert zaprijetio je u nedjelju "bolnim i beskompromisnim odgovorom" na raketnu vatru iz pojasa Gaze, dan pošto je desetak raketa ispaljeno na Izrael iz tog priobalnog područja.

Obraćajući se ministrima na nedjeljnoj sjednici vlade, Olmert je optužio Hamas da koristi rakete tipa "kasam" da nadoknadi gubitke tokom tronedjeljne ofanzive Izraela na pojas Gaze, završene 18. januara.

  • Hamas pokušava da se oporavi od jakog udara koji je pretrpio u vrijeme operacije "Čvrsto olovo" kroz upotrebu terora, kazao je Olmert.

Predsjednik vlade Izraela rekao je da će ta zemlja odgovarati na raketnu vatru dok "terorističke grupe ne shvate da neće prihvatiti takve napade". Rekao je da se odgovor Izraela neće uklapati u "očekivanja terorista" i da će uključiti široke operacije, sve dok se ne obnovi mir.

Šest raketa ispaljeno je u subotu na pogranično područje, dvoje su pogodile luku Asskelon, koja je nešto sjevernije, uz još dvije pale u okrug Eškol i pored Sdot Negeva, saopćila je armija. Ranjenih u raketiranju nije bilo, a šteta je pričinjena kada je jedna raketa eksplodirala u dvorištu prazne škole u Aškelonu, javio je Tanjug.

Izrael je 27. decembra započeo tronedjeljnu ofanzivu u odgovoru na nastavak raketne vatre na svoju južnu teritoriju. U toj ofanzivi poginulo je više od 1.300 Palestinaca i 10 izraelskih vojnika i troje civila.