Svijet
0

Olmert predložio da se Izraelci povuku s 93% Zapadne obale

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert predložio je palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu nacrt sporazuma kojim je predviđeno povlačenje s 93 posto teritorija Zapadne obale, objavio je u utorak izraelski dnevni list Haaretz.

Palestinska vlast je demantirala ovu informaciju, a Olmertov ured je odbio bilo kakav komentar.

Prema pisanju lista Haaretz, Olmert je prilikom jednog od susreta s Abbasom iznio nacrt detaljnog "principijelnog sporazuma" koji se odnosi na granice buduće palestinske države, sudbinu palestinskih izbjeglica i dogovore iz oblasti sigurnosti.

Ovaj dokument je predvidio izraelsko povlačenje sa 93 posto teritorija Zapadne obale. U zamjenu za sedam posto te regije, koju Izrael planira sačuvati kako bi pripojio velike naseljene blokove gdje živi 250.000 izraelskih kolonista, Izrael će Palestincima dati zemlju blizu pojasa Gaze. Na taj način bi Palestinci dobili površinu koja odgovara veličini od 98 posto površine Zapadne obale.

Palestinci bi imali i slobodan prolaz između Pojasa Gaze i Zapadne obale, bez kontrole izraelske sigurnosti.

Na pitanje agencije AFP, Mark Regev, Olmertov glasnogovornik, odbio je komentirati ovu informaciju, ali je naglasio da je zabilježen "napredak u pregovorima koji se s Palestincima vode o raznim pitanjima, a posebno o granicama".

Palestinski pregovarač Saeb Erakat je agenciji AFP izjavio da je informacija iz Haaretza "bez ikakvog osnova".