Svijet
0

Olmert pozvao Assada na obnovu mirovnih pregovora

FENA
Ehud Olmert
Ehud Olmert
Izraelski premijer Ehud Olmert pozvao je sirijskog predsjednika Bashara Assada da ponovo otvori mirovne pregovore između dvije zemlje.

Izrael je već apelovao na Siriju da otvori mirovne pregovore, ali je Sirija insistirala da u razgovorima moraju posredovati Amerikanci, koji nisu zainteresirani, kazao je Olmert u intervjuu objavljenom u utorak.

"Amerikanci ne žele sjediti s njim. Ja sam spreman sjediti s njim ukoliko je i on voljan da sjedi sa mnom. Razgovarat ćemo o miru", izjavio je Olmert za arapski satelitski TV kanal, Al-Arabiya, sudeći po dijelovima intervjua koje je objavio izraelski kanal TV 10.

Assad je pozvao na ponovno otvaranje mirovnih poregovora s Izraelom, ali je Olmert odbio ponudu kao sirijski pokušaj da stekne naklonost Sjedinjenih Država. Olmert je insistirao da Assad prekine sponzorirati militantne grupe koje se protive izraelskom postojanju, libanski Hezbollah i palestinski Hamas, ukoliko želi pokazati da je ozbiljan u postizanju mira s Izraelom, prenosi AP.

Izraelski ministar javne sigurnosti Avi Dichter izjavio je u utorak kako Olmert zaista želi da nastavi razgovore sa Sirijom i da je njegova ponuda "iskrena i stvarna". Dichter, međutim, nije bio optimist da će Assad pristati na obnovu razgovora, posebno jer je u savezništvu s Iranom, najvećim izraelskim neprijateljem.

"Bashar Assad očigledno ima druge planove osim stvaranja mira s Izraelom. Mi ćemo čekati i vidjeti", izjavio je Dichter za Izraelski vojni radio.

Upitan da prokomentira očigledno ublažavanje Olmertovog stava prema Siriji, Dichter je izjavio da Izrael nije stvorio čvrst stav, ali će to učiniti ukoliko to pitanje postaje bitnije za njega.