Svijet
0

Olmert ponudio predaju velikih teritorija za mir

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je u ponedjeljak da će Izrael napustiti "velike teritorije" i evakuirati jevrejska naselja u zamjenu za stvarni mir s Palestincima, naglasivši da će oni moći osnovati nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze kroz pregovore s Izraelom.

"Mi ćemo pristati da napustimo velike teritorije i evakuiramo naselja koja smo osnovali. Mi smo voljni da to uradimo u zamjenu za stvarni mir", rekao je Olmert na komemoraciji u Sde Bokeru na jugu Izraela, ispred groba prvog izraelskog premijera, oca nacije Davida Ben-Guriona.

Obnovu mirovnih pregovora uvjetovao je ispunjenjem tri zahtjeva međunarodne zajednice - da svaka buduća palestinska vlada jedinstva prizna jevrejsku državu, odbaci nasilje i poštuje postojeće mirovne sporazume.

Ako Palestinci izaberu put mira, Izrael će, između ostalog, deblokirati zamrznute prihode od carina i poreza koje ubira u ime Palestinske uprave, rekao je Olmert.

Transfer tih fondova je obustavljen nakon što je radikalni islamistički Hamas u januaru pobjedio na općim palestinskim izborima, kako se ne bi koristili za finansiranje terorizma.

Olmert je, također, izrazio nadu da će Palestinci sarađivati s njim na postizanju mirovnog sporazuma, najavivši da će Izrael osloboditi mnoge palestinske zatvorenike ako bude oslobođen izraelski vojnik Gilad Šalit.

Izrael će biti spreman da pusti palestinske zatvorenike koji već dugo služe zatvorsku kaznu, obećao je izraelski premijer. Ponudio je i humanitarnu i ekonomsku pomoć ako nasilje protiv Izraela prestane.

Izraelski premijer nikad ranije nije tako određeno govorio o razmjeni palestinskih zatvorenika za mladog vojnika, čija je otmica u prekograničnom napadu palestinskih ekstremista krajem juna podstakla petomjesečnu izraelsku ofanzivu u pojasu Gaze.

Olmert je pozvao Palestince da odbace nasilje, dan nakon što je stupio na snagu prekid vatre u tom području, javile su agencije.

Cilj takvog poteza je bio okončanje izraelske ofanzive i palestinske raketne vatre uperene na jug Izraela.

Primirje se smatra korakom ka obnovi mirovnih pregovora koji su u zastoju još od 2000. godine, kada je počeo palestinski ustanak intifada protiv izraelske okupcije.

Sve nade u obnovu tih pregovora pokopane su nakon što je vlada Hamasa položila zakletvu u martu. Vođe Hamasa trenutno pregovaraju s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, liderom umjerenijeg Fataha, o formiranju vlade jedinstva. Palestinci se nadaju da će nova vlada dovesti do ublažavnja sankcija Zapada prema Palestinskoj upravi.

Olmert je najavio da bi se sastao i ozbiljno razgovarao Abasom kada bi bila formirana palestinska vlada jedinstva koja privhata međunarodne uvjete i ako izraelski vojnik bude oslobođen.