Svijet
0

Olmert planira posjetu Moskvi

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert planira uskoro da posjeti Moskvu, nakon nedavne posjete sirijskog predsjednika Bashara al Asada, kada je obećana nova prodaja ruskog oružja Damasku. Olmert će, kako najavljuju izraelski zvaničnici, na koje se poziva britanska agencija Reuters, pokušati da blokira dogovor o toj prodaji.

Konačni detalji posjete još nisu dogovoreni, kazao je Olmertov glasnogovornik Mark Regev. Očekuje se da predsjednik vlade Izraela otputuje u glavni grad Rusije u prvoj polovini septembra, svakako prije najavljene ostavke, na dan partijskih izbora u svojoj stranci Kadima 17. septembra. Iz Kremlja još nije stigla konačna potvrda, već je samo rečeno da se ne isključuje sastanak ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i Olmerta.

Cilj posjete je da se "utvrdi šta Rusija planira da proda" Siriji, rekao je jedan izraelski zvaničnik, naglasivši da će u "zavisnosti od prirode prodaje, Olmert pokušati da je blokira".

Medvedev je telefonirao Olmertu uoči Asadove posjete. Sirija i Rusija prema pisanju ruskih medija, koji se pozivaju na diplomatske izvore u Moskvi, rade na sporazumima o kupoprodaji protivavionskih i protivtenkovskih raketnih sistema.

Sirijska novinska agencija SANA porekla je u međuvremenu da je Asad izrazio spremnost svoje zemlje da se u njoj razmjeste ruske rakete tipa "iskander", sposobne da pogode veći dio Izraela, a da izbjegnu antiraketne sisteme. Izrael inače održava prijateljske veze s Gruzijom i privatne izraelske firme prodavale su oružje i obučavale pripadnike vojske te zemlje. Zato se Izrael sada pribojava da će Moskva u trenutku sukoba s Gruzijom pojačati veze sa arapskim zemljama, posebno Sirijom.

I SAD su izrazile zabrinutost zbog oružanih sistema koje Rusija navodno namjerava da osigura Siriji, jer ne doprinose regionalnoj stabilnosti, kako je ocijenjeno.

Glasnogovornik State Departmenta Robert Wood apelirao je na Ruse da to ne čine, dok Rusija ističe da se radi o odbrambenim sistemima.

Izrael se brine da bi ti sistemi mogli doći do ruku gerilaca libanskog Hezbolaha koje Sirija podržava, a protiv kojih je izraelska vojska ratovala prije dvije godine.

Predsjednik Izraela Shimon Peres je upozorio da bi slanje novog oružja u Siriji "ugrozilo mir u svijetu, a ne samo na Bliskom istoku". Izrael i Sirija su inače 21. maja objavili da su, poslije osam godina zastoja u direktnim pregovorima, obnovili indirektne kontakte, zahvaljujući posredovanju Turske.

Olmert je obećao da će nastaviti te kontakte sve dok je na vlasti. Moglo bi se desiti da on ostane v.d. premijera i poslije partijskih izbora, zbog kompliciranog izbornog sistema u Izraelu, iako je suočon s istragama zbog sumnje na korupciju, prenio Tanjug.

Analitičari na koje se pozivaju svjetske agencije ipak sumnjaju da bi trenutna napetost u odnosima Izraela i Rusije mogla da preraste u krizu.

Izrael je najavio da će uzeti u obzir ruske zahtjeve o ograničenju vojne pomoć Gruziji, a Rusija da neće isporučiti Siriji oružje koje će poremetiti stratešku ravnotežu u regionu.