Svijet
0

Olmert osumnjičen za primanje novca od američkog milionera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni izraelski državni tužitelj izjavio je u ponedjeljak da je premijer Ehud Olmert, koji je predmet policijske istrage za korupciju, osumnjičen da je od jednog biznismena, američkog Jevreja, primio novac u gotovini u kovertama.

Glavni tužitelj Moshe Lador je ovo izjavio na saslušanju pred Visokim sudom pravde, pozvanim da odluči da li je inkriminirani biznismen MorrisTalansky mogao ili ne dati iskaz pod zakletvom pred istražiteljima o toj aferi.

Prema njegovim riječima, Olmert je osumnjičen da je primio taj novac između 2003. i 2006., dok je bio ministar za industriju i trgovinu.

Olmert je "osumnjičen da je primio novac u gotovini od Talanskoga istovremeno u Izraelu, preko njegovog direktora kabineta u ministarstvu industrije i trgovine, i u SAD-u", rekao je Lador.

Prema glavnom tužitelju, Talansky je predao Olmertu "dolare u kovertama".

Olmert je najavio da će u slučaju optužbe podnijeti ostavku, ali nije izrazio želju da to učini u obratnom slučaju.

On je osumnjičen da je primao od Talanskoga "veće sume novca u gotovini jedan duži period, još dok je bio gradonačelnik Jerusalema od 1993. do 2003., zatim ministar za industriju i trgovinu.

Prema izraelskoj štampi, policija također sumnjiči Olmerta da je pomagao ovom biznismenu da dobije na tenderima, u zajenu za taj novac, te da mu je olakšavao dobijanje zemljišta u Jerusalemu.