Svijet
0

Olmert o mirovnom sporazumu Izraela sa "svojim neprijateljima"

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert ocijenio je u intervjuu objavljenom u petak da bi globalni mirovni sporazum između Izraela i "njegovih neprijatelja" mogao biti zaključen za pet godina.

"Postoji istinska mogućnost da Izrael za pet godina potpiše globalni mirovni sporazum sa svojim neprijateljima", rekao je on za Yediot Aharonot, glavni izraleski dnevni list.

Samo dvije arapske zemlje su dosad potpisale mirovne sporazume s Izraelom, Egipat 1979. i Jordan 1994.

"Došlo je do određenih promjena na međunarodnom nivou vezano za istinske potrebe Izraela. Arapski samit u Rijadu i uspostavljanje dijaloga između mene i Mahmuda Abbasa, palesinskog predsjednika, čine sastavni dio ove nove situacije", rekao je on.

Izrael je u četvrtak odbio mirovnu inicijativu usvojenu na arapskom samitu u Rijadu, tražeći najprije pregovore sa svakom stranom koja će braniti svoje stavove u cilju rješenja Bliskog Istoka.

"Postoji intenzivna politička aktivnost koja krči put ka takvim mogućnostima, mada sam svjestan svih ograničenja i poteškoća, kao što je negativan razvoj vezan za stvaranje vlade nacionalnog jedinstva između Fataha i Hamasa", koji je i dalje teroristička organizacija za Izrael, ocijenio je Olmert.

Za dnevni list Maariv, Olmert je rekao "sanjam da za pet godina postignemo globalan mirovni sporazum na Bliskom Istoku".

Za Haaretz, Olmert je izjavio da je spreman da se zauzme za pregovore s Rijadom. "Ima interesantnih ideja i spremni smo da razgovaramo sa Saudijcima o njihovim stavovima, ali da im i mi objasnimo naše. Djelovat ćemo oprezno i mudro kako bismo stvorili dinamiku koja će ojačati mirovni proces".

"Saudijska Arabija bit će konačno zemlja koja će odlučiti o mogućnostima Arapa da postignu kompromis s Izraelom", rekao je on.

U razgovoru za Jerusalem Post, Olmert je ocijenio saudijskog kralja Abdullaha "značajnom ličnošću" te rekao da bi "volio da se sastane s njim. Ali, mislim da takav susret ne može biti na dnevnom redu".