Svijet
0

Olmert: Nema oslobađanja Palestinaca u razmjenu za otetog vojnika

FENA/AFP
Izraelski premijer je isključio mogućnost oslobađanja palestinskih zatvorenika u razmjenu za vojnika Gilada Shalita, otetog 25. juna u pojasu Gaze.

"Sve dok Gilad Shalit ne bude oslobođen, neću se brinuti o oslobađanju palestinskih zatvorenika", rekao je premijer za državni radio.

"Što se tiče naša druga dva oteta vojnika, njihova sudbina nije povezana sa sudbinom palestinskih zatvorenika", dodao je Olmert, aludirajući na dvojicu vojnika koje je oteo Hezbollah na sjeveru Izraela.

Nakon ove otmice uslijedila je široka izraelska vojna ofanziva u južnom Libanu koja je trajala do polovine augusta.

Nakon otmice vojnika Gilada Shalita, izraelska vojska je uhapsila 64 Hamasova zvaničnika, među njima osam ministara i 29 poslanika. Dvadeset osam poslanika, među njima i predsjednik parlamenta Aziz Doweik i četiri ministra, još uvijek su u zatvoru.

U srijedu je oslobođen zamjenik premijera i najviši dužnosnik među zatvorenima Nasseredine Al-Chaer, zatvoren 19. augusta.

Komentatori na izraelskom radiju govore da bi oslobađanje Chaera moglo nagovijestiti napredak u pregovorima koji su u toku za razmjenu otetog izraelskog vojnika.

Na terenu je Izrael također pokrenuo široku vojnu operaciju u pojasu Gaze, nazvanu "Ljetnje kiše" koja ima za cilj da se izvrši pritisak na Hamas kako bi se oslobodio oteti vojnik i okončala raketna pucnjava na jug Izraela.