Svijet
0

Olmert: Nema čvrstog roka za mirovne pregovore

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je u nedjelju kako će Izrael nastojati da što brže pregovara s Palestincima, nadajući se da će se pregovori okončati do kraja sljedeće godine, ali je podsjetio kako ne postoji obavezni rok za njihov završetak.

Olmert je time nastojao umanjiti očekivanja da će se mirovni sporazum s Palestincima sklopiti do kraja 2008. godine, kako je najavljeno na međunarodnom mirovnom skupu održanom prošle sedmice u Annapolisu, pokraj Washingtona.

U izjavi, očigledno namijenjenoj desničarskim koalicijskim partnerima, Olmert je naglasio da ne planira činiti ustupke Palestincima bez recipročnih koraka, prenijele su agencije.

On je također objasnio da svaki napredak u mirovnom procesu zavisi od ispunjenja obaveza iz takozvane Mape puta ka miru na Bliskom istoku, mirovnog plana pokrenutog još 2003. godine koji podržava međunarodna zajednica.

"Drugim rečima Izrael neće morati ispuniti nijednu obavezu iz sporazuma dok nisu ispunjene obaveze iz mirovne mape," kazao je Olmert na prvoj sjednici izraelske vlade od skupa u SAD-u.

Američki predsjednik George W. Bush je na tome skupu obećao Ehudu Olmertu i palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu da će im SAD aktivno pomagati da sklope sporazum.

Na osnovu mirovne mape predviđa se da još u prvoj fazi Izrael obustavi širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, a da se Palestinci obračunaju s terorističkim organizacijima.

Olmert je u nedjelju naglasio tu palestinsku obavezu, ocijenivši da je to sigurnosna komponenta koja je najvažnija.