Svijet
0

Olmert ne želi da obnavlja pregovore sa Sirijom

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert isključio je u ponedjeljak mogućnost obnavljanja mirovnih pregovora sa Sirijom sve dok Damask "nastavlja da podržava terorizam".

"Ne treba da zaboravimo da su hiljade raketa koje je Hezbollah ispalio na sjever Izraela tokom rata u Libanu stigle iz Sirije", izjavio je on.

Pregovori sa Sirijom, koji su se uglavnom odnosili na sirijski zahtjev za vraćanjem Golanske visoravni koju je Izrael anektirao1981. godine, prekinuti su u januaru 2000.

Izraelska laburistička vlada, koju je tada predvodio Ehud Barak, razmatrala je povlačenje sa skoro cijele Golanske visoravni osim jednog uskog pojasa zemlje duž istočne obale jezera Tiberiada.

Dan poslije uspostavljanja primrja s Libanom 14. augusta, kada je okončan jednomjesečni rat između Izraela i Hezbollaha, sirijski predsjednik Bachar al-Asad je izjavio kako ne očekuje skori mir s Izraelom, kojeg je nazvao "neprijateljem".

Izrael optužuje Siriju da snabdijeva oružjem Hezbollah i pruža utočište u Damasku radikalnim palestinskim organizacijama Džihad i Hamas.