Svijet
0

Olmert najavio oštrije mjere u Gazi

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert upozorio je da će Izrael poduzeti oštrije vojne mjere u Pojasu Gaze ako palestinski radikalni pokret Hamas ne obustavi raketne napade na jug Izraela.

"Ako koraci koje sada poduzimamo na političkome i vojnom planu ne donesu željeni mir, bit ćemo primorani pojačati naš odgovor", rekao je Olmert na sastanku svoga užeg kabineta.

On je rekao da su palestinski radikalni aktivisti od srijede ispalili više od 120 raketa na Izrael. U tim napadima niko nije poginuo, ali je bilo ranjenih i pričinjena je znatna šteta.

Izraelske snage su u toku noći sa subote na nedjelju izvele nekoliko zračnih napada na osumnjičene palestinske ekstremiste i tvornice oružja u Gazi, usmrtivši pritom četiri Palestinca.

Palestinski ekstremisti su nastavili raketne napade na Izrael, mada nije bilo žrtava, javio je BBC.

Izraelski ministar odbrane Amir Peretz je uoči sastanka vlade o daljnjim vojnim koracima Izraela rekao da bi sukobi s Hamasom mogli potrajati.

Izraelski politički izvori, međutim, navode kako je malo vjerovatno da će Izrael poduzeti opsežnu kopnenu operaciju u Gazi. Izrael je proteklih dana rasporedio izvjestan broj tenkova, oklopnih vozila i vojnika na područjima na granici s Pojasom Gaze.

U međuvremenu je najnoviji prekid vatre između pripadnika palestinskih pokreta Fatah i Hamas i dalje na snazi, nakon sedmice dana frakcijskih sukoba u kojima je poginulo više od 50 Palestinaca.