Svijet
0

Olmert izvijestio Obamu o situaciji u Gazi

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert podnio je u srijedu izvještaj američkom predsjedniku Baracku Obami o situaciji u Gazi iz koje je Izrael upravo povukao trupe nakon velike ofanzive.

Olmert je predsjedniku "podnio izvještaj o situaciji u Gazi i kazao kako se nada da će mjere koje su poduzeli Izrael, Egipat, SAD i Evropa, kako bi spriječili krijumačerenje oružja prema Gazi, donijeti uspjeh", navodi se u saopćenju izraelske vlade.

Premijer je dodao kako se nada da će se "primirje učvrstiti, a mirovni proces između Izraela i Palestinske samouprave nastaviti u budućnosti", prenio je AFP.

Šef izraelske vlade je kazao i da će izraelska država učiniti "sve što je u njenoj moći da brine o humanitarnim potrebama palestinskog stanovništva u Gazi te da će raditi na poboljšanju ekonomske situacije palestinskog stanovništva na Zapadnoj obali".

Nekoliko sati nakon inauguracije u utorak predsjednik Obama je nazvao nekoliko čelnika na Bliskom istoku u toku svoga prvog radnog dana u srijedu i kontaktirao, osim s Olmertom, s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i jordanskim kraljem Abdullahom II, saopćila je Bijela kuća.

Ova Obamina inicijativa je uslijedila nakon što je izraelska vojska završila u srijedu povlačenje iz Pojasa Gaze, gdje je u nedjelju proglasila jednostrano primirje, nakon krvave 22-dnevne ofanzive.