Svijet
0

Olmert izrazio žaljenje zbog ubistva Palestinke i njene četvero djece

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski premijer Ehud Olmert u utorak je izrazio žaljenje zbog ubistva Palestinke i njene četvero djece u izraelskom napadu u pojasu Gaze i izjavio je da je vojna istraga u toku.

"Država Izrael i vlada Izraela duboko žale kada se bilo kojem civilu ili neborcu naškodi, posebno kada su u pitanju majka i njeno četvero djece koji su ubijeni", izjavio je Olmert nakon sedmičnog sastanka svoje vlade, javio je Reuters.

"Još ne znamo tačne okolonosti. One će biti istražene i vojska će objaviti tačne nalaze istrage ovog incidenta", izjavio je Olmert.

Stanovnici grada Beit Hanoun na sjeveru pojasa Gaze izjavili su da je u ponedjeljak od izraelske vatre pogođena porodična kuća i da je ubijeno šest ljudi, među kojima žena i njena djeca.

Izraelska vojska osporila je te tvrdnje, opisujući pogibije kao tragične i saopćivšio da su se one desile kada je avion otvorio vatru na dva militanta koji su nosili torbe pune municije koje su eksplodirale i uništile su kuću.

Stanovnici tvrde da nijedan naoružani čovjek nije ubijen u eksploziji tokom koje je izraelska vojska tvrdila da je operacija protiv militanata koji ispaljuju rakete preko granice na Izrael iz pojasa Gaze pod kontrolom Hamasa.

Olmert je izjavio da Hamas djeluje iz gusto naseljenih područja na toj teritoriji i pretvara palestinske civile u "neotuđivi dio rata", izlažući ih opasnosti.