Svijet
0

Olmert: Izrael će odrediti konačne granice do 2010. godine

FENA
Prijelazni izraelski premijer Ehud Olmert sačiniće konačne izraelske granice na temelju sporazuma s Palestincima ili jednostranim povlačenjem s okupirane Zapadne obale, javile su u četvrtak novine "Jerusalem Post".

Novine su navele Olmertove riječi kako namjerava da u naredne četiri godine "dođe do trajnih izraelskih granica kojima bismo bli odvojeni od većine palestinskog stanovništva", prenosi Reuters.

Očekuje se da Olmertova stranka Kadima, favorit na općim izborima 28. marta, predvodi novu izraelsku koalicijsku vladu.

Olmert je izjavio novinama kako će dati palestinskim vlastima predvođenim militantnom grupom Hamas "razuman" vremenski period da prizna Izrael, odrekne se terorizma, razoruža i podrži prijelazne mirovne sporazume.

Hamas je u procesu formiranja vlade nakon uvjerljive pobjede na palestinskim parlamentarnim izborima 25. januara.

"Mi ćemo čekati, ali nećemo čekati vječno", navode novine Olmertove riječi iz izvadaka intervjua koji će u potpunosti biti objavljen u petak.

"Ukoliko nakon razumnog vremenskog perioda postane jasno da Palestinska samouprava nije spremna prihvatiti te principe, mi ćemo trebati početi da djelujemo", navode novine njegove riječi.

Izrael tvrdi kako neće pregovarati s Hamasom, koji se zakleo na uništenje jevrejske države i izveo je skoro 60 samoubilačkih bombaških napada protiv Izraela otkako je palestinski ustanak počeo 2000. godine.

Konačne granice će biti uspostavljene nakon internog dijaloga u Izraelu i konsultacija s međumnarodnom zajednicom, navode novine Olmertove riječi.

Olmert, koji predvodi Kadimu otkako je premijer Ariel Sharon pretrpio moždani udar 4. januara, nagovijestio je kako će evakuirati izolirana naselja sa Zapadne obale istovremeno zadržavajući čvrstu izraelsku kontrolu nad velikim blokovima naselja.

Vodeći Olmertov savjetnik za sgurnost Avi Dichter izjavio je u ovoj sedmici kako bi vlada pod vodstvom Kadime mogla jednostrano evakuirati takva izolirana naselja ukoliko mirovni napori ostanu zamrznuti.

Na osnovu Dichterovog plana doseljenici bi bili prebačeni u velike blokove naselja poput Maale Adumima u blizini Jerusalema, koji Izrael nastoji uključiti unutar svojih trajnih granica.