Svijet
0

Olmert izjavio da je s Abbasom razgovarao o etapnom formiranju palestinske države

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u srijedu da je s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom razgovarao o etapama koje bi dovele do formiranja palestinske države.

"Vrlo ozbiljno sam razgovarao s Abbasom o mirovnom procesu i pitanjima koja bi mogla omogućiti stvaranje palestinske države", rekao je Olmert nakon susreta s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom u njegovoj zvaničnoj rezidenciji u Jerusalemu.

"Ti razgovori će se nastaviti onom dinamikojm koju smo dogovorili i saglasni smo da se oni nastave kako bi se došlo do konkretnih rezultata", dodao je on.

Izraelski dnevni list Haaretz izvještava u srijedu o izraelsko-palestinskim pregovorima u cilju "principijelne suglasnosti" za stvaranje palestinske države.

Ova država bi se pružala najvećim dijelom na Zapadnu obalu i Pojas Gaze, precizira dnevni list.

"Važno je da razgovaramo s Palestincima i s naše strane postoje inicijative da ti pregovori krenu naprijed", rekao je Olmert, aludirajući na niz izraelskih gestova učinjenih u cilju jačanja Abbasa, posebno oslobađanje 250 palestinskih zatvorenika, prebacivanje sredstava koja se duguju Palestinskoj samoupravi a koja je Izrael zamrznuo, te razni drugi gestovi".

"Dovoljno smo jaki da pokrenemo proces političkog rješenja. Ako su i druge zemlje spremne da se pridruže tom procesu, posebno Saudijska Arabija, tim bolje. Ali, nećemo čekati, preuzimamo inicijativu", dodao je Olmert.