Svijet
0

Olmert imenovao pregovarače s Egiptom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski premijer Ehud Olmert imenovao je dva zvaničnika da zamijene Amosa Gilada kojeg je suspendirao s dužnosti glavnog pregovarača s Egiptom o primirju u Gazi, objavio je u utorak državni radio.

To su Olmertov savjetnik Shalom Turjeman i šef Shin Beta, unutarnje službe sigurnosti, Youval Diskin, koji će biti zadužen za pitanje krijumčarenja oružja tunelima između Egipta i pojasa Gaze, javio je radio.

Mediji su, pozivajući se na premijerov ured, objavili kako smjenjivanje rezervnog generala Amosa Gilada "neće imati posljedica za napore koji se ulažu u oslobađanje vojnika Gilada Shalita" otetog u junu 2006. godine, a kojeg palestinski islamisti iz Hamasa drže u zatvoru u pojasu Gaze.

U ponedjeljak je jedan zvaničnik premijerova ureda izjavio kako je Olmert odlučio da "suspendira Amosa Gilada s dužnosti pregovarača s Egiptom, jer on više ne uživa njegovo povjerenje" nakon što je prošle sedmice dao intervju dnevnom listu Maariv.

U tom intervju Amos Gilad, savjetnik za političke poslove u ministarstvu odbrane, osudio je Olmertovu odluku da poveže zaključivanje sporazuma o primirju u pojasu Gaze i otvaranje prolaza između Izraela i Gaze s oslobađanjem vojnika Shalita.

"Ne razumijem šta to oni pokušavaju. Da uvrijede Egipćane? Već smo ih uvrijedili. To je ludost, čista ludost. Egipat je naš posljednji saveznik u regiji", objasnio je Amos Gilad.