Svijet
0

Olmert i Abbas žele ubrzati pregovore o budućoj državi Palestini

FENA
Izraelski dužnosnik Ehud Olmert i palestinski lider Mahmud Abbas dogovorili su se u ponedjeljak da će intenzivirati razgovore kako bi pokušali postići načelni dogovor prije međunarodne konferencije o miru na Bliskom istoku koju su predložile Sjedinjene Države.

"Naglašavamo našu angažiranost ka rješenju koje će se temeljiti na dvije države, izraelskoj i palestinskoj, koje će živjeti jedna pored druge u miru i sigurnosti", navodi se u zajedničkom saopćenju izraelskog premijera i predsjednika Palestinske samouprave objavljenom u Jerusalemu nakon susreta.

Oni su objavili formiranje zajedničke komisije koja će biti zadužena da postigne okvirni načelni sporazum o rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.

Prema glavnom palestinskom pregovaraču Saebu Erakatu, radi se o "radnoj ekipi zaduženoj da detaljno razmotri okvirni sporazum o stvaranju palestinske države pored Izraela".

Samit Abbas-Olmert odvijao se tri sata u zvaničnoj rezidenciji Ehuda Olmerta u Jerusalemu, kojemu je prisustvovao i palestinski premijer Salam Fayyad.

Oba dužnosnika su "odlučna da organiziraju uspješnu konferenciju", smatra Erakat.

Olmert je također obećao da će "preporučiti vladi da odobri oslobađanje palestinskih zatvorenika povodom Ramazana, kako je to tražio Abbas", saopćio je jedan visoki izraelski dužnosnik.