Svijet
0

Olli Rehn: Jugoistočna Evropa ima manje kriminala od zapadne Evrope

FENA
Slika regije zapadnog Balkana kao prostora gdje buja organizirani kriminal, trgovina ljudima, drogom i oružjem, koliko god bila opravdana u određeno vrijeme, sada se mijenja, uvjereni su u Evopskoj komisiji i uredu UN-a za borbu protiv droge i kriminala na zapadnom Balkanu.

Evropski i međunarodni fokus na zapadni Balkan ima višestruke razloge - riječ je o neposrednom susjedstvu EU, prostoru koji, priznaje to i evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, ima ne pretjerano sretnu geografsku okolnost da se nalazi na raskršću puteva, pa i onih kojima se kreće organizirani kriminal:

"Moguće da je istina da zapadni Balkan nema sreće sa geografijom - leži na ključnim rutama krijumčarenja u EU, ali je isto tako istina da taj isti prostor jugoistočne Evrope izgleda da ima manje kriminala od Zapadne Evrope, što će mnogima zvučati iznenađujuće", rekao je Rehn, a prenio Glas Amerike.

U suštini, uvjerenje je Evropske komisije, kao i ureda UN-a koji je u Bruxellesu predočio svoja zapažanja, da prostor zapadnog Balkana postaje prostor ozbiljne sigurnosti po svim parametrima - broju i vrsti kriminalnih djela, posebno kada se usporedi sa "sigurnom" Zapadnom Evropom.

Indikativni su i podaci međunarodnih izvora o, recimo, broju prijavljenog i pretpostavljenom broju neprijavljenog oružja - na jednoj strani je Hrvatska s 21 komadom vatrenog oružja na 100 stanovnika, pa BiH sa 22 komada, Srbija sa 24, CG 29, dok "mirni Finci" imaju oko 69 komada vatrenog oružja na 100 stanovnika, što će reći da u toj zemlji stabilnog režima i demokratije tek neznatan broj stanovnika nije naoružan.

Komesar Rehn vjeruje da je riječ o pozitivnim rezultatima stabilizacije i pridruživanja s evropskom maticom:

"Države zapadnog Balkana su načinile posljednjih godina ozbiljan iskorak prema vladavini prava i borbi protiv kriminala i korupcije. Vrlo sam zadovoljan da i izvještaj UN-a zaključuje kako je evropska politika i podrška pomogla pozitivnom trendu. Međutim, mnogo toga još treba uraditi".

Balkan i dalje ima problema s organiziranim kriminalom i korupcijom, malo toga je učinjeno da bi se tvrdilo kako je borba protiv kriminala došla do suštinskih, trajnih rešenja.

Zato evropski komesar upozorava - ukoliko se želi napredovati prema evropskom članstvu, treba još više pribjegavati tom pozitivnom miksu političke volje i suštinskih reformi.