Kritičan period
0

Olli Rehn: Imamo deset dana da nađemo rješenje krize

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ministri finansija članica EU sastaju se u Briselu nakon što je rečeno da imaju samo nekoliko dana da naprave odlučnu akciju kojom bi riješili krizu.

"Mi sada ulazimo u kritičan period od deset dana da završimo plan i adekvatno odgovorimo na krizu", rekao je Evropski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn, prenosi BBC.

Sastanak se održava dan nakon što su ministri eurozone postigli dogovor za mjere proširenja fonda za spašavanje regije. Međutim, složili su se i da je nerealno očekivati da će dostići jedan trilion eura.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy upozorio je na ozbiljnost krize.

"Ova kriza je postala sistemski problem. Mi se suočavamo sa najvećom krizom do sada. Neki mogu kriviti tržište, ali činjenica je da smo u krizi i moramo se suočiti s njom", rekao je Van Rompuy.

U međuvremenu pristižu novi podaci iz Evropske centralne banke da su banke koje se nalaze u eurozoni sve neodlučnije kada pozajmljuju jedna drugoj novac.

Predsjedavajući Eurogrupe Jean-Claude Juncker rekao je da je proširenje fonda za pomoć regiji, pod imenom Evropski paket za finansijsku pomoć, i dalje veliki dio na kojem se zasniva izlazak iz krize.

Strah od novog talasa krize se posebno javio nakon predviđanja da će Italija trebati pomoć. Ministri članica eurozone su se složili da uporedo treba kreirati dodatne fondove za investiranja koja će omogućiti i privatnim investitorima da učestvuju u Evropskom paketu. Također je dogovoren novi paket pomoći od osam milijardi eura za Grčku.

Prije nekoliko dana, francuski i njemački predstavnici predložili su jače veze među članicama eurozone koje će uključivati i ograničenja na pozajmice.