Svijet
0

Oliver Stone se susreo sa Julianom Assangeom

Klix.ba
Oscarom nagrađivani reditelj kritikovao je nadolazeće filmove o Julianu Assangeu, osnivaču Wikileaksa, nakon što se sa njim susreo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Stone, koji već duže vremena podržava Assangea, je tvitao fotografiju na kojoj su njih dvojica i napisao: "Tužno je što me Julian ne može ispratiti kroz vrata. Živi u malenoj sobi, u velikoj skromnosti i disciplini“.

U daljim tvitovima Stone je dodao: "Snažan um, nema sunca, prijatelja koji ga posjećuju, posao koji treba završiti, jedan dokumentarac koji snima Alex Gibney neće biti ljubazan. Drugi film stiže iz Dreamworksa i također neće biti prijateljski. Mislim da većina ljudi u SAD-u ne shvata koliko je Wikileaks važan i zašto Julianov slučaj treba podršku. Julian Assange je mnogo učinio za slobodu govora, a sada je žrtva onih koji zloupotrebljavaju taj koncept", tvitao je Stone.

Filmovi koje je Stone kritikovao su nadolazeći dokumentarac Alexa Gibneyja "We Steal Secrets" i drama Billa Condona "The Fifth Estate".

Assange je lično govorio protiv filma "The Fifth Estate", koji je baziran na knjizi njegovog bivšeg pomoćnika Daniela Domscheit-Berga "Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website" te djelu Guardianovih novinara Davida Leigha i Lukea Hardinga "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy". U obraćanju Oxford uniji putem videolinka, Assange je ovaj film okarakterisao kao "veliki propagandni napad“, koji govori "laž za laži“.

Assange živi u Ambasadi Ekvadora koja mu je pružila azil u augustu i nada se da će izbjeći izručenje Švedskoj, gdje bi se suočio sa optužbom za silovanje i seksualno napastvovanje. Navodi da se boji da bi iz Švedske bio izručen SAD-u zbog svog aktivizma u vezi sa Wikileaksom.