Omar bin Laden
0

"Okrenuo sam leđa ocu i izabrao život"

Sarajevo-x.com
Omar bin Laden
Omar bin Laden
Omar bin Laden, četvrti sin najtraženijeg čovjeka na svijetu Osame bin Ladena, objavio je knjigu u kojoj je opisao svoje odrastanje uz oca.

Sličnost između oca i sina je markantna. Omar je, dok je bio tinejdžer, smatran nasljednikom svog oca. Međutim, on je za sebe imao posve druge planove.

U knjizi nazvanoj "Growing up Bin Laden", izdanoj 2009. godine, Omar je opisao svoje djetinjstvo, odrastanje uz oca teroristu koji je bio jako strog prema njemu ali i prema ostaloj djeci.

Omar bin Laden knjigu je napisao zajedno sa svojom majkom Najwom.

Imao je mnogo braće i sestara, s obzirom da je njegov otac imao najmanje 20 žena. Nije živio luksuznim životom, jer je njegov otac, iako je imao novca,izbjegavao sve američke proizvode. Omar je odrastao u Saudijskoj Arabiji, Sudanu i Afganistanu. U njegovom djetinjstvu nije bilo smijeha, nije imao igračaka, svakodnevno je dobijao batine, a ljubimce koje je imao ubio je njegov otac tokom eksperimentisanja s otrovnim plinom.

Kako je naveo u knjizi, kada su on i njegova braća odrasla otac ih je pitao žele li biti volonteri u samoubilačkoj misiji.

Zgrožen zbog takvog pitanja mladi Omar se pobunio i od oca dobio odgovor:

"U mom srcu više nema mjesta za tebe."

Tada je Omar shvatio da ne želi slijediti put svog oca.

"Moj otac je mrzio svoje neprijatelje više nego što je volio svoje sinove", napisao je Omar, dodavši da je ipak odlučio da okrene leđa ocu i to je i učinio napustivši trening kamp samo nekoliko dana prije terorističkog napada u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

"Nekoliko puta sam bio na ivici između života i smrti. Ljudi me često pitaju što sam okrenuo leđa ocu. Napustio sam ga jer nisam želio da neko drugi odlučuje o mojoj sudbini. Vjerujem da nisam pogriješio. Dobro sam izabrao, izabrao sam život, izabrao sam mir", kazao je Omar, prenosi Daily Telegraph.

Inače, Omar iza sebe ima dva braka. Iz prvog sa Alsabah ima sina, dok djece nije mogao imati s Britankom Jane Felix-Browne, te su jedno vrijeme razmišljali i o surogat majic.

No, nakon što je ustanovljeno da Omar boluje od šizofrenije on i Felix-Browne su se rastali.