Plan EU
0

Okončanje misije u BiH i smanjenje vojnika na Kosovu

FENA
Franz Josef Jung
Franz Josef Jung
Njemački ministar odbrane Franz Josef Jung u srijedu je najavio da će, vjerovatno, još ove godine biti donijeta odluka o okončanju mirovne misije Evropske unije u BiH (EUFOR), a da će i na Kosovu biti smanjene trupe, ukoliko to situacija dozvoli.
  • Nalazimo se pred posljednjom stepenicom redukovanja vojnika (u Bosni), rekao ministar Jung u jednoj kasarni kod Darmštata, na početku ljetnjeg obilaska njemačkih vojnika, prenosi Tanjug.

Jung je ocijenio da je pretpostavka za okončanje misije EUFOR-a zaključak na nivou EU i da su lokalne snage sigurnosti u stanju da garantuju stabilnost zemlje.

Bundesver je u BiH prisutan od 1996. i da je tamo povremeno bilo i do 3.000 njemačkih vojnika, a da se danas u bivšoj jugoslovenskoj republici nalazi još 120 njemačkih vojnika.

Jung je ponovio da bi na Kosovu, ukoliko situacija dozvoli, međunarodne trupe krajem godine trebalo da budu smanjene sa 14.000 na 10.000 vojnika.

Njemački ministar je polovinom juna u Bruxellesu izjavio da računa s jasnim smanjenjem kvote vojnika međunarodnih miorvnih trupa na Kosovu (KFOR).

Prema njemačkim medijima na Kosovu se sada nalazi oko 2.000 njemačkih vojnika što je poslije mirovne misije u Afganistanu, najveći angažman Bundesvera u inostranstvu.