Svijet
0

Okončani pregovori o Darfuru

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Pregovori pobunjeničkih grupa iz sudanske pokrajine Darfur i međunarodnih posrednika koji su vođeni u Tanzaniji završeni su, kako se izvještava, "zajedničkim stavom učesnika".

Svi detalji sporazuma još uvijek nisu poznati, ali su se učesnici pregovora saglasili da konačni mirovni pregovori sa sudanskom vladom treba da počnu najdalje za tri mjeseca.

Specijalni izlasnik Afričke unije za Darfur Salim Ahmed Salim izrazio je zadovoljstvo rezultatom pregovora pobunjeničkih grupa.

"Jedna stvar koju mogu jasno kazati jeste da su dali sve od sebe kako bi došli do jedinstvenog stava kada je riječ o budućim pregovorima s vladom. Dakle, trenutno smo u fazi koja prethodi pregovorima - za koje se nadamo da će početi u roku od dva mjeseca", kazao je on.

Ujedinjene nacije i Afrička unija, koji su organizirali skup, kažu da su ovi razgovori od ključne važnosti nakon odluke Vijeća sigurnosti o slanju mirovnih trupa u Darfur.

Dopisnici izvještavaju da je na skupu vladalo pozitivno raspoloženje, mada s nešto "umanjenim očekivanjima" nakon što je vođa jedne od najvećih pobunjeničkih grupa Abdul Wahid al-Nur odbio sudjelovati u razgovorima.

Predstavnik UN-a Jan Eliason izrazio je nadu da će se Al-Nur ipak pridružiti konačnim mirovnim razgovorima između pobunjenika i sudanske vlade koji su planirani za kraj augusta.

Jedan od vođa pobunjeničkih frakcija koji učestvuje u pregovorima Abdul Shafi, rekao je BBC-u da je optimist jer vođe sad razmišljaju mnogo šire kako bi zajedničkim snagama mogli odbraniti prava stanovništva Darfura.

U utorak je Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo rezoluciju o slanju 26.000 „mirovnjaka“ u Darfur do kraja 2007. godine.