Svijet
24

Okončana talačka kriza u Istanbulu: Tužilac ranjen, otmičari ubijeni

SRNA
Turske snage sigurnosti okončale su večeras talačku krizu upadom u zgradu suda u Istanbulu u kojoj su ljevičari držali kao taoca tužioca Mehmeta Selima Kiraza.
Lokalni mediji javili su da su svi otmičari ubijeni, a da je tužilac ranjen, prenosi večeras Russia Today.

Ranije je na stranici ljevičarske grupe, koja je povezana sa organizacijom "Revolucionarna narodnooslobodilačka stranka-front", koja je organizovala otmicu, objavljeno da su tri otmičara ubijena, a da je tužilac ranjen.

Informacija se pojavila ubrzo pošto se čula pucnjava i eksplozija iz zgrade suda, nakon čega su na lice mjesta došla kola hitne pomoći, prenio je Reuters.

Turski mediji objavili su da su snage bezbjednosti upale u zgradu.

Ultraljevičarska grupa "Revolucionarna narodnooslobodilačka stranka-front" ranije je objavila fotografiju tužioca Mehmeta Selima Kiraza sa pištoljem uperenim u glavu, uz prijetnju da će ga ubiti ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tužilac Mehmet Selim Kiraz vodi istragu o prošlogodišnjoj smrti tinejdžera Berkina Elvana, koji je prethodno bio ranjen tokom antivladinih protesta.

Ljevičari su tražili da policajac koga smatraju odgovornim javno prizna ubistvo Elvana, da se svim umiješanim policajcima sudi pred "narodnim sudovima" i da se odbace optužnice protiv učesnika demonstracija za nastradalog mladića.