Svijet
0

Okončana kriza u Južnoj Americi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Potencijalno eksplozivni pogranični spor u Južnoj Americi, kako se čini, okončan je nakon što su se predsjednici Venecuele, Kolumbije i Ekvadora rukovali u petak uvečer pred kamerama tokom regionalnog samita u Santa Domingu.

Tri predsjednika - Hugo Chavez, Alvaro Uribe i Rafael Correa - prethodno su razmijenila žestoke optužbe u vezi s upadom kolumbijskih snaga na ekvadorsku teritoriju u potrazi za pobunjenicima FARC-a (Revolucionarnih naoružanih snaga Kolumbije).

Ovaj spor je doveo do najgore regionalne diplomatske krize posljednjih godina.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji je prethodno optužio Sjedinjene Države da stoje iza izazivanja krize u odnosima triju zemalja i u sporu stao na stranu Ekvadora, uputivši vojsku na granicu s Kolumbijom, srdačno se rukovao s kolumbijskim predsjednikom Uribeom.

Kolumbija je, sa svoje strane, obećala da njene snage više nikada neće narušiti teritorijalni integritet svojih susjeda, prenio je BBC.

Ekvador i Venecuela su također pristali obnoviti diplomatske odnose s Kolumbijom, a sva tri čelnika su pristala odustati od međusobnih optužbi.

Rukovanje trojice predsjednika, na zahtjev domaćina samita predsjednika Dominikanske Republike Leonela Fernandeza, uživo su prenosile TV stanice širom Latinske Amerike.

Kriza u odnosima Kolumbije i Ekvadora nastala je kada su kolumbijske snage u subotu 1. marta intervenirale protiv gerilaca FARC-a stacioniranih na teritoriji Ekvadora, usmrtivši dvadesetak pobunjenika, uključujući i jednog od njihovih vođa.

Taj događaj se ubrzo odrazio na odnose u regiji, pa su se saveznice Ekvadora - Venecuela i Nikaragva pridružile toj zemlji u prekidu diplomatskih odnosa s Kolumbijom.

Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega saopćio je u petak uvečer, nakon rukovanja triju čelnika, da njegova zemlja ponovo uspostavlja diplomatske odnose s Kolumbijom, javio je Reuters.