Svijet
9

Okončan sastanak u Švicarskoj, još nema dogovora o Siriji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država John Kerry rekao je da još uvijek nema dogovora oko načina okončanja građanskog rata u Siriji.

Na sastanku predstavnika devet država svijeta koji je održan u subotu u Švicarskoj predloženo je nekoliko novih metoda za okončanje krvoproloća u Siriji, mada, tvrdi Kerry, nije postignut konačan i konkretan dogovor.

U Švicarskoj su se sreli predstavnici Ruske Federacije (Sergej Lavrov), Saudijske Arabije, Irana, SAD-a, Katara, Turske, Jordana, Egipta i Iraka. Njihov razgovor održavao se iza zatvorenih vrata.

Kerry je rekao kako novi prijedlozi mogu pomoći u uobličavanju budućeg rješenja, ali nije dao naznake da bi se to moglo desiti u skorijoj budućnosti, posebno imajući u vidu situaciju u Alepu.

Američki sekretar kazao je da su predstavnici nacija odluči da ostanu u kontaktu koji će biti obnovljen za nekoliko dana kako bi se pronašao lijek koji ne uključuje vojnu intervenciju.

Lavrov je istakao da su na sastanku iznenene neke zanimljive ideje te da očekuje skori nastavak razgovora.

Građanski rat u Siriji traje već pet godine, a ubijeno je više od 400.000 osoba. Svjetske sile predvođene SAD-om i Rusijom vide različite pristupe rješenju, podržavajući različite strane u konfliktu.