Evropska unija
0

Oko 30 posto seropozitivnih ne znaju da su zaraženi HIV-om

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Oko 30 posto seropozitivnih u Evropskoj uniji i 70 posto u nekim susjednim zemljama ne znaju da su zaraženi virusom side što znači da je povećan rizik od prenošenja bolesti, saopćila je u ponedjeljak Evropska komisija.

"U Uniji, skoro 30 posto seropozitivnih ne znaju da su zaraženi, a u nekoliko susjednih zemalja, kao što su Ukrajina, Moldavija i Rusija, taj postotak se penje do 70 posto", navodi se u saopćenju.

Iako sada postoji efikasno liječenje side, ne postoji za sada ni jedan lijek ni vakcina, upozorava komisija.

Između 2001. i 2007. godine, broj osoba koje žive s virusom u Evropi narastao je sa 1,5 na 2,2 miliona, od kojih 730.000 zaraženih žive u EU.

Postotak odraslog stanovništva, od 15 do 49 godina, koje je zaraženo virusom side značajno varira, zavisno o kojoj se zemlji radi, od najmanje 0,1 posto do više od 1 posto.

Francuska, Italija, Španija i Portugal imaju relativno visok postotak, od 0,4 do 0,5 posto. Taj postotak je nekada dvostruk u Letoniji i Estoniji.

Izvan Evropske unije, situacija u Rusiji, gdje je zaraženo 1,1 posto odraslog stanovništva i u Ukrajini, koja drži rekord sa 1,6 posto zaraženih, smatraju se zabrinjavajućim.

Više od 80.000 novih slučajeva zaraze HIV virusom dijagnosticirano je u 2007. godini u EU, Rusiji i Ukrajini.

Na istoku Evrope, virus uglavnom šire narkomani koji razmjenjuju šprice. Takav je slučaj s Ukrajinom, Bjelorusijom, Moldavijom, Letonijom, Estonijom i Poljskom.

U Evropskoj uniji, novi slučajevi se pojavljuju uglavnom nakon homoseksualnih odnosa, posebno u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Portugalu i Belgiji.

U svojim preporukama za naredni petogodišnji period, Komisija insitira na ranom otkrivanju virusa i brzom pristupu liječenju.

"Zakašnjela dijagnoza obično dovodi do zakašnjelog liječenja i prema tome do smanjenja životne nade, kvaliteta života i povećanog rizika od prenošenja virusa na partnera", ističe Bruxelles.

Komisija želi da se favorizira prenošenje znanja u zemlje koje su u susjedstvu s EU, putem razmjene ljekara, bolničarki i zdravstvenih stručnjaka.

Naročito treba "migrante iz zemalja u kojim je zabilježen visok postotak HIV-virusa" upozoriti na prevenciju i otkrivanje.

Komisija apelira na evropske vlade i nevladine organizacije da im "ciljna grupa budu mladi koji nisu imali pristupa učinkovitim kampanjama obavještavanja o HIV-u".