Svijet
0

Ojdanić ne može u rezidenciju

FENA
Ministarstvo odbrane Srbije neće dozvoliti haškom optuženiku Dragoljubu Ojdaniću da u četvrtak uđe u državnu rezidenciju.

Ministarstvo je navelo da Ojdanić u toj rezidenciji, za koju režije plaća vojska, godinama bespravno živi. Porodica Ojdanić i dalje živi u zvaničnoj rezidenciji namijenjenoj načelniku Generalštaba iako u Beogradu posjeduje više stotina kvadratnih metara stambenog prostora, a haškim optuženicima je također zabranjeno da borave u objektima države.

Ministarstvo odbrane je pokrenulo sve zakonom predviđene postupke, kazao je za B92 Igor Jovičić, generalni sekretar tog ministarstva.

On navodi je u najmanju ruku nekorektno od porodice Ojdanić da - pored svega što posjeduje - već sedam godina bespravno živi u vili koju čuva vojska, koja plaća i struju i vodu.

Ministar odbrane je zabranio ulazak u vojne objekte svim haškim optuženicima, što se odnosi i na Dragoljuba Ojdanića, koji ove sedmice dolazi u Srbiju na šest dana.

"Ne vidim da bi iz toga general Ojdanić mogao bilo šta neprijatno da doživi. On ima u vlasništvu vilu od 322 kvadrata na Dedinju i stan od 37 kvadrata na Košutnjaku, u kojima, pretpostavljam, nije neprijatno živjeti. Postupit ćemo kao što bi svaka država postupila u takvim situacijama", kaže Jovičić.

Ojdanićev advokat Tomislav Višnjić kaže da je naredba ministra odbrane Dragana Šutanovca besmislena, naročito ako se ima u vidu da je Ojdanićeva porodica namjeravala da se uskoro iseli.

"Ne mogu da kažem tačno kada, ali koliko čujem iz kontakta s njima to će biti vrlo brzo. Da je to sve tako, oni ne bi mogli da budu sedam godina u tom stanu, ali pošto nije tako i pošto Ministarstvo odbrane ima svoju pravnu službu i zna koji su problemi bili u vezi s tim objektima vjerovatno sada neko tu traži izgovor za svoje nečinjenje", kaže Višnjić.

Dodatan problem može da bude to što je Vlada Srbije dala garancije za privremeno puštanje Ojdanića, a on je kao adresu na kojoj će biti naveo baš državnu rezidenciju u koju ga neće pustiti.

Jovičić navodi da je to problem Ojdanićevog advokata, a Višnjić da je to stvar komunikacije Ministarstva odbrane i Vlade Srbije.

"Pretpostavljam da Ojdanić ima advokata i ne očekujem da vrhunski profesionalci mogu sebe dovesti u takvu situaciju da daju adrese optuženih, njihovih kuća i stanova u koje su oni bespravno useljeni", kaže Jovičić.

"U pitanju je odnos Vlade i Ministarstva odbrane, odnosno njihova koordinacija. Da li Ministarstvo uopšte zna šta radi Vlada Srbije i da li Vlada zna šta radi Ojdanić", pita Višnjić.

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da naredba ne utječe na ostvarivanje zdravstvenog, penzionog i socijalnog osiguranja haških optuženika.