Rusija
0

Ojačati demokratska pravila, bez stranog miješanja u Egiptu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U prvoj zvaničnoj reakciji na svrgavanje dugogodišnjeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka, Rusija je u subotu pozvala egipatski narod da ne pribjegava nasilju i da radi na jačanju demokratskih struktura.

"Očekujemo da Egipat pronađe miran izlaz iz krize, koji je u interesu svih Egipćana i koji ima za cilj da ojača demokratske norme u toj ključnoj arapskoj zemlji", saopćio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.

Zvanična Moskva je poručila da se protivi bilo kakvoj stranoj intervenciji i da Egipćani treba sami da donesu odluku o svojoj budućnosti, prenio je France presse.

"Kao i ranije, ubjeđeni smo da je egipatski narod sposoban da samostalno oblikuje svoju budućnost i sudbinu zemlje bez stranog miješanja", kazao je Lukaševič.

Zvanično saopćenje usljedilo je poslije izjave ruskog šefa diplomatije u petak, Sergeja Lavrova, koje je prenio Itar-Tass i u kojem nije bilo osvrta na Mubarakov odlazak s vlasti.

Lavrov je u petak navečer izrazio nadu da će egipatske vlasti osigurati normalno funkcionisanje svih vladinih agencija i podići spremnost opozicionih snaga da uspostave stabilnost.