Suspendovano članstvo Sirije
0

OIC: Ne možemo prihvatiti režim koji masakrira svoj narod

SRNA
Organizacija islamske saradnje (OIC) suspendovala je rano jutros Siriju iz svog članstva, uz napomenu da muslimani "više ne mogu da prihvate režim koji masakrira svoj narod", poslije izvještaja o pogibiji 31 osobe u jednom vazdušnom udaru.

OIC je najveća muslimanska organizacija u svijetu i okuplja 57 zemalja, a odluka o suspenziji Sirije donesena je na vanrednom sastanku u saudijskoj Meki.

U saopštenju se navodi da su učesnici postigli dogovor o "potrebi da se odmah okonča nasilje u Siriji i da se ta zemlja suspenduje iz OIC-a".

U tekstu se izražava "duboka zabrinutost zbog masakara i nehumanih djela koje trpi sirijski narod", prenio je AFP.

Predsjednik OIC-a Ekmeledin Ihsanoglu rekao je na konferenciji za novinare da ovom odlukom "muslimanski svijet šalje snažnu poruku sirijskom režimu". "Svijet više ne može da prihvati režim koji masakrira svoj narod korištenjem aviona, tenkova i teške artiljerije", rekao je Ihsanoglu.

Ovaj potez pozravile su SAD i ocijenile da je riječ o "snažnoj poruci" sirijskom režimu.

U izvještaju istražne komisije UN rečeno je da su sirijske državne snage i njihovi saveznici počinili zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistvo i mučenje, ali da su i pobunjenici počinili ratne zločine u manjem obimu.

Posebno se naglašava da su vladine snage odgovorne za masakr 108 ljudi u gradu Hula, u maju. Među žrtvama je bilo 49 djece, a i sam sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je da su ovo djelo počinili "monstrumi".

Sirijski aktivisti i mještani izvijestili su o još jednoj masovnoj pogibiji u akciji državnih snaga bezbjednosti. Prema njihovim navodima, najmanje 31 osoba poginula je u vazdušnom udaru u Azazu, uporištu pobunjenika nedaleko od Alepa.

Sirijska Opservatorija za ljudska prva navodi da među žrtvama ima žena i djece i da je ranjeno 200 ljudi, te da bi broj mrtvih mogao da poraste. Desetine mještana izbjegle su ka obližnjoj Turskoj, a mnogi su krenuli sa čitavim porodicama noseći odjeću i hranu u kutijama.