Svijet
0

OI: Uhapšeni teroristi planirali kidnapovanje sportista

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineska vlada javila je da je otkrivena grupa kriminalaca koja je planirala kidnapovanje sportista i drugih učesnika Olimpijskih igara u Pekingu, prenosi AP.

35 članova ove grupe je uhapšeno u Xinjiang regionu, izjavio je za medije glasnogovornik Ministarstva za javnu sigurnost Wu Heping.

"Suočavamo se sa stvarnim terorističkim prijetnjama," rekao je Wu. Hapšenja terorista vršena su u periodu od 26. marta do 6. aprila, obznanio je.

Od terorističkih napada u SAD-u 11. septembra Kina se suočava sa pobunama separatista u Xinjiangu koji se finansiraju iz centralne Azije i srednjeg Istoka, ali se o njima moglo prikupiti vrlo malo informacija.

Ambasade zapadnih zemalja tražile su od Pekinga više podataka o ovim prijetnjama još od prošlog mjeseca kad je Kina objavila da je spriječila otmicu aviona na zapadu države.

Glasnogovornik Wu još je istakao da je teroristička grupa planirala kidnapovanje sportista, stranih novinara i drugih posjetilaca Olimpijskih igara u avgustu. Policija je takođe zaplijenila ekploziv i dinamit i "džihadsku" literaturu u zadnjoj raciji u Urumqi, glavnom gradu pokrajine Xinjiang.

Naveo je i da je ova grupa dobijala naredbe od islamskog pokreta East Turkestan.