Svijet
113

Ogrtač poslanika Muhammeda izložen u džamiji u Istanbulu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U džamiji Hirka-i-Šerif u istanbulskoj općini Fatih za posjetioce je izložen ogrtač poslanika Muhammeda, koji će vjernici moći vidjeti tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana, javio je novinar agencije Anadolija.

Zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag otvorio je privremeni muzej gdje će psojetioci tokom ramazana imati priliku vidjeti ogrtač (hirka-i-šerif) posljednjeg poslanika Muhammeda.

Svečanost otvaranja održana je uz učenje odlomaka iz Kur'ana, a ogrtač koji je na preporuku poslanika Muhammeda poslan na prostor današnjeg Istanbula predstavlja jedan od najvažnijih svetih predmeta koji se čuvaju u tom gradu.

Tim povodom, Bozdag je istakao da će mjesec Ramazan svim ljudima u svijetu donijeti mir, radost i saradnju.

“Vidimo da su problemi pristuni diljem svijet. Ali ramazan će pomoći da se riješe ti problemi. Ovo je mjesec u kojem se ističu duhovne vrijednosti i to je mjesec solidarisanja i jačanja komšijskih veza. Također, većina ljudi brzo zaborave, ali poslanik Muhammed će uvijek biti inspiracija za čovječanstvo”, rekao je Bozdag.

Istanbulski muftija Rahmi Yaran izjavio je da je grad Istanbul vrlo bogat predmetima koji čuvaju sjećanja na poslanika Muhammeda.

“Dva poslanikova ogrtača se nalaze u Istanbulu. Jedan je u općini Fatih a drugi je u Topkapi palači. Ostali su zaštičeni sve do danas”, kazao je Yaran.