Svijet
0

Ogromni kit skočio na jedrilicu australskog para

Sarajevo-x.com
Australski par koji je jedrilicom plovio južnoafričkom obalom doživio je neobično iskustvo. Kit težak četrdeset tona je skočio na njihovu jahtu, polomio jarbol i potom skliznuo nazad u okean.

Ralph Mothes (59) i njegova partnerica Paloma Werner (50) su plovili mirnim vodama u blizini Cape Towna kada je ogromni kit iskočio iz vode i završio na njihovoj jahti. Potom je samo skliznuo u vodu, navodi "Telegraph".

"Ovo je bilo nevjerovatno i strašno iskustvo. Kit je bio velik koliko i naša jedrilica. Prvi put smo ga primijetili na udaljenosti od oko stotinu metara, ali se odjednom pojavio sa naše desne strane, skočio na nas i uništio jarbol. Nakon toga se vratio nazad u okean. Hvala Bogu da je jedrilica izgrađena od fiberglasa, to nas je spasilo", rekla je Warnerova.

Nekoliko trenutaka prije nego je skočio na palubu, komunicirao je sa drugim kitovima udarajući repom po površini vode.

Svake godine turisti dolaze u ovu regiju kako bi vidjeli kitove tokom zime koja u Južnoj Africi traje od juna do novembra. Popularna destinacija Hermanus zapošljava osobe koje idu gradom i obavještavaju prolaznike o mjestu na kojem su kitovi primijećeni.