Svijet
0

Ogromna eksplozija sravnila sa zemljom hotel u Alepu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ogromna eksplozija na sjeveru Sirije u četvrtak je sravnila sa zemljom hotel koji vladine snage koriste kao vojnu bazu, skupa s nekoliko ostalih zgrada u kvartu pod vladinom kontrolom, javili su državna televizija i aktivisti.

Sirijska državna televizija javila je da se eksplozija desila na rubu spornog starog kvarta u Alepu. U televizijskom izvještaju zgrada je identifikovana kao hotel Charlton, prenosi AP.

Lokalna aktivistička grupa, koja se naziva Mreža vijesti Sham, također je javila o eksploziji, navodeći da su snage odane predsjedniku Bashar Assadu bile smještene u hotelu.

Druga aktivistička grupa, Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, saopćila je da je eksplozija odjeknula u Starom gradu u Alepu, gdje se pobunjenici nalaze mjesecima. Opservatorija je saopćila da su pobunjenici koji pripadaju grupi Islamski front podmetnuli ogromne količine eksploziova u tunelu koji su iskopali ispod hotela Charlton, detonirajući ga na daljinsko upravljanje.

Opservatorija tvrdi da je hotel potpuno uništen u eksploziji i da ima žrtava među vojnicima.

Alep, najveći sirijski grad i bivši trgovački centar, podijeljen je na pobunjeničke i dijelove grada pod vladinom kontrolom otkako su pobunjenici pokrenuli ofanzivu na njega sredinom 2010., osvajajući teritoriju duž sjeverne sirijske granice s Turskom.

U posljednjim mjesecima, vladini avioni nemilosrdno su bombardovali kvartove pod pobunjeničkom kontrolom, a opozicijski borci su uzvratili ispaljujući minobacačke granate na kvartove pod kontrolom vlade. Pobunjenici su također detonirali auto bombe u stambenim četvrtima, ubijajući na desetke ljudi.