Svijet
10

Oglasio se vođa IDIL-a Abu Bakr al-Baghdadi, uvjeren u pobjedu u Mosulu

Klix.ba
Abu Bakr al-Baghdadi (Foto: EPA)
Abu Bakr al-Baghdadi (Foto: EPA)
Medijski ogranak terorističke organizacije IDIL pod nazivom Al-Furqan je objavio obraćanje vođe pomenute grupe Abu Bakra al-Baghdadija u kojem je rekao da je uvjeren u pobjedu u Mosulu, posljednjem iračkom uporištu terorista.

Baghdadi se obratio oko 5.000 pripadnika IDIL-a u Mosulu. Rekao je da je "časno držanje položaja hiljadu puta bolje od sramotnog povlačenja".

Snimak njegovog obraćanja je objavljen u vrijeme intenziviranja borbi za Mosul. Radi se o prvom obraćanju Baghdadija od kraja 2015. godine.

"Božiji neprijatelji jevreji, kršćani, ateisti, šiiti i otpadnici od vjere, kao i cijeli svijet nevjernika, fokusirali su svoje medije, novac, vojsku i municiju na borbu protiv muslimana i džihadista, koji su u regiji Mosula stvorili bazu islama i minarete pod halifatom", izjavio je Baghdadi.

Snimak traje 32 minute, a odnosi se i na grupiranje turskih snaga duž granice s Irakom. To je pokazatelj da je snimak nastao nedavno.

Teroristički vođa je pozvao pripadnike IDIL-a na zajedništvo.

"Morate biti kao jedan, ujedinjeni u svojoj borbi protiv neprijatelja. Trebate šriti Božiju riječ na Zemlji", dodao je Baghdadi.

Vođa brutalne islamističke grupe je pažnju privukao u julu 2014. godine kada je govorio u Velikoj džamiji al-Nuri u Mosulu.

U prošlom obraćanju je prkosio zapadnoj koaliciji, prijetio je Izraelu i podizao moral pripadnicima svoje grupe.

Iračke snage i saveznici su veoma blizu Mosula, ali još uvijek nisu ušli u centar grada. Pripadnici IDIL-a pružaju žestok otpor, javlja BBC.