Svijet
0

Ofanziva protiv Al-Qaide u Iraku

FENA
Dok je u Bagdadu u utorak snažna eksplozija automobila-bombe u blizini jedne od šiitskih džamija odnijela više od sedamdeset života, skoro deset hiljada američkih i iračkih vojnika počelo je ofanzivu protiv pobunjenika.

Pokret trupa ne odvija se u glavnom gradu, već na sjeveroistoku zemlje, u rejonu Bakube, u pokrajni Dijala.

Cilj akcije je poptuno iskorjenjivanje složene mješavine raznih pobunjeničkih grupa i grupacija koje su, uz Al-Qaidu, od Dijale stvorile središte sunitske pobune.

Američki brigadni general Mick Bednarek, zapovjednik združenih američko-iračkih snaga, kazao je za BBC da je nedavna sigurnosna operacija u Bagdadu primorala pobunjenike da se izmjeste na sjever.

"Svjedoci smo pokreta pobunjenika. Mnogi od njih su došli u pokrajnu Dijala i sve to nasilje, gnusni i užasni napadi na irački narod, na iračke porodice i na snage sigurnosti u ovoj pokrajni zahtijevali su intenziviranje borbenih operacija - kako koalicijskih snaga, tako i jedinica iračke vojske", kazao je Bednarek.

Uz to je, po riječima američkog generala, uočljiva i promjena raspoloženja Iračana koji žive u tome dijelu zemlje.

"Vidimo da su građani siti svega. Dosta im je Al-Qaide. Očevici su svakodnevnog surovog nasilja i uviđaju da im Al-Qaida ne osigurava navodni a u suštini lažni alternativni legitimitet. I ljudi su prosto odlučili da se otarase neprijatelja legitiminih iračkih vlasti. I uključuju se u borbu protiv Al-Qaide", dodao je.

S terena stižu i izvještaji da neke od lokalnih sunitskih grupa koje su donedavno ratovale protiv Amerikanaca sada s njima sarađuju u borbi protiv pripadnika Al-Qaide.

Irački novinar Ali al-Hajiya, koji se nalazi na periferiji Bakube, kazao za BBC da je američko-iračka ofanziva ostvarila određene uspjehe.

"Prvi pokazatelji ukazuju da su američke i iračke trupe u četvrti Katun postigle izvjesni, premda ograničen uspjeh. Trenutno se vode operacije ograničenog obima i njihov cilj su Al-Qaida i njeni ogranci koji su u ovom dijelu zemlje proglasile Islamsku državu Irak. Druge pobunjeničke ćelije su, kada govorimo o teritoriji na kojoj operišu, udaljene od trenutnih borbenih djelovanja", kazao je Al-Hajiya.

Kako je za BBC rekao američki narednik Thomas Clementson, šanse za uspjeh upravo pokrenute operacije dodatno su uvećane informacijama koje su američkim i iračkim trupama pružili neki bivši pobunjenici.

"Strategija je istovjetna kao i u Bagdadu: 'Očisti, drži, gradi!' - drugim riječima, američka vojska treba da očisti teren od pobunjenika, iračke snage bi potom trebale da drže tu teritoriju na koji bi, poslije toga, trebalo da počnu obnova i gradnja kako bi se zadobili povjerenje i podrška stanovništva", kazao je Clementson.

Spomenuti pristup u Bagdadu je, bar do sada, donio samo polovične rezultate, navode analitičari BBC-a, koji ocjenjuju da će, kao što se i do sada često događalo, pobunjenici na američko-iračku taktiku odgovoriti brzim povlačenjem u neki drugi dio zemlje.