Svijet
8

Ofanziva na IDIL: Iračka vojska na proljeće oslobađa Mosul?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što su iračke snage u junu 2014. godine bacili oružje i Mosul prepustili militantima Islamske države, Bagdadska armija najavljuje kontraofanzivu i planira oslobađanje grada.

Nova, opremljenija i obučenija iračka armija pod kontrolom Bagdada broji do oko 25.000 vojnika koji se pripremaju za ofanzivu na položaje Islamske države (IDIL), piše CNN.

Prema riječima neimenovanog američkog zvaničnika, iračka armija napad na Mosul želi otpočeti na proljeće, najvjerovatnije u aprilu ili maju, a u sklopu veće kampanje oslobađanja Iraka. Ipak, dramatični pad Mosula i način na koji se vojska ponašala prilikom prilaska IDIL-ovih trupa baca sjenu i sumnju na stvarne mogućnosti iračke armije.

CNN postavlja pitanje da li država koja je prošle godine izgubila kontrolu nad velikim dijelom svoje teritorije danas istu može povratiti.

Prema riječima al-Malikijevog nasljednika Haidera al-Abadija, iračka vlada je načinila značajne promjene unutar armije, a sprovedene su i nove vježbe i programi treninga koje su vodili specijalci američke vojske.