Svijet
0

OESS: Parlamentarni izbori u Srbiji bili slobodni i pošteni

FENA
Izbori u Srbiji bili su slobodni i pošteni i osigurali su građanima slobodno opredjeljivanje za jednu od ponuđenih političkih opcija, ocjena je promatračke misije OESS-a, izjavio je predsjedajući Parlamentarne skupštine te organizacije Goran Lennmarker na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Beogradu.

Rečeno je da će predstavnici te misije, njenog Odjela za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR), uspostavljene sredinom prosinca prošle godine, u Srbiji ostati još mjesec dana kako bi nadgledali okončanje izbornog procesa i proglašenje rezultata.

"Način na koji su održani parlamentarni izbori u Srbiji dokazuje da je zemlja ostvarila značajan napredak ka osiguravanju slobodnog izražavanja volje birača, čije aktivno sudjelovanje u glasovanju pokazuje njihovu intenzivnu uključenost u određivanje pravca razvoja svoje zemlje", kazao je Tadeusz Iwinski, šef izaslanstva Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE).

Promatrači su istaknuli pozitivnu činjenicu da su prvi put na izborima sudjelovali i predstavnici albanske nacionalne manjine. Izrazili su međutim zabrinutost zbog zakonskog rješenja da stranke koje su ušle u parlament mogu same izabrati zastupnike, ne uzimajući u obzir redoslijed kandidata na izbornim listama.