Svijet
0

OEBS: Svaka zemlja zasebno da odluči o priznanju Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedavajući Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS), ministar vanjskih poslova Finske Ilka Kanerva izjavio je u ponedjeljak, povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, da svaka od 56 zemalja članice ove organizacije treba samostalno da donese odluku o priznavanju pokrajine.

OEBS je jedinstven forum za sigurnosni dijalog koji omogućava svim zemljama da izražavaju i diskutuju o svojim zabrinutostima, a činjenica da ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić će u utorak govoriti pred Stalnim Vijećem OEBS-a jeste dokaz te uloge, rekao je Kanerva.

Kanerva je rekao da će novonastala situacija možda uticati na angažiranje OEBS-a na Kosovu, apelirajući na sve zemlje članice da osiguraju da OEBS nastavi sa svojim radom na Kosovu od kojeg korist imaju svi stanovnici, prenosi Tanjug.

Treba imati na umu da je OEBS jedini međunarodni akter sa civilnom misijom na terenu na Kosovu i da ima značajan učinak u saradnji sa međunarodnim akterima, izjavio je Kanerva.

Istovremeno on je pozvao i sve uključene u problem Kosova i u regionu da ostanu mirni i ne pribegavaju provokacijama i nasilju.