Svijet
0

Odšteta za Abu Qatadu 2.500 funti

FENA
Foto: AFP/OFF/File
Foto: AFP/OFF/File
Evropski sud za ljudska prava presudio je u četvrtak da se radikalnom imamu Abu Qatadi isplati odšteta u vrijednosti 2.500 britanskih funti.

Sudija je presudio da je njegovo držanje u pritvoru bez suđenja u Velikoj Britaniji na osnovu antiterorističkih zakona prekršilo njegova ljudska prava, javio je BBC.

Nakon hapšenja u prošloj godini, on je držan u 22-satnom kućnom pritvoru i kasnije je zatočen u britanskom zatvoru.

U srijedu je Dom Lordova u Britaniji presudio da Abu Qatada (48) može biti deportiran iz Britanije u Jordan uprkos strahovanjima da bi tamo mogao biti mučen.

Advokati Abu Qatade već su podnijeli žalbu Evropskom sudu protiv njegove deportacije.

Evropski sud također je naredio isplatu odšteta između 1.500 i 3.400 funti za deset ostalih ljudi koji su bili zatočeni u Britaniji nakon 11. septembra 2001. pod sumnjom da su pružali podršku ekstremistima povezanim s al-Qaidom.

To su šest Alžiraca, tri državljanina Francuske, Maroka i Tunisa, i jedna osoba koja je rođena u palestinskom izbjegličkom logoru i zvanično se smatra apatridom.

Oni su držani u zatvoru bez podizanja optužbi do 2005. i nakon toga su oslobođeni po naredbi vlasti. Vjeruje se da ih se nekolicina vratila u svoje matične zemlje.

Sudije su saopćile da je britanska vlada prekršila tri člana Evropske konvencije o ljudskim pravima, uključujući pravo na slobodu, pravo na zakonitost zatočenja o kome odlučuje sud i pravo na odštetu zbog nezakonitog zatočenja.

Oni su, međutim, odbili četvrtu žalbu, presuđujući da zatočenje Abu Qatade "nije preraslo u mučenje i nehumani i degradirajući tretman".

Njihova odluka je konačna i vlada nema pravo žalbe.

Sudije tvrde da su iznosi odšteta "znatno manji" od onih odobrenih u ranijim slučajevima "nezakonitog zatočenja".

Abu Qatada ne može biti deportiran iz Britanije dok Evropski sud ne razmotri njegovu žalbu.

U srijedu ga je ministrica unutrašnjih poslova Jacqui Smith nazvala "istinski opasnom osobom".

"Moj prioritet je sigurnost ove zemlje i želim da ga uklonimo iz nje što skorije", kazala je.

Abu Qatada osuđen je u odsustvu u Jordanu zbog umiješanosti u navodno planiranje bombaških napada na hotele u prijestonici, Ammanu. On je također optužen za davanje finansijskih sredstava i savjeta u ostalim terorističkim urotama.

Jedan sudija ga je opisao kao desnu ruku Osame bin Ladena u Evropi.