Benjamin Netanyahu
0

"Održivost palestinske države ne može ići na račun jedine židovske države"

Sarajevo-x.com
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odbacio navode američkog predsjednika Baracka Obame u kojima stoji da se buduća palestinska država mora temeljiti na granicama iz 1967. godine.

U govoru koji je držao u četvrtak u State Departmentu Obama je rekao da san o jevrejskoj i demokratskoj državi ne može biti ispunjen stalnom okupacijom i dodao da rješenje izraelsko-palestinskog sukoba mora sadržavati demilitarizovanu palestinsku državu, zasnovanu na granicama iz 1967.godine.

No, Netanyahu je izjavio da su te granice, koje su postojale prije rata 1967. na Srednjem istoku "neodbranjive". U međuvremenu Natanyahu se već priprema za razgovor o ovim problemima sa Obamom u Bijeloj kući.

Obama se založio za stvaranje palestinske države u granicama iz 1967. godine, prema kojoj bi se u sastavu palestinskog teritorija našli Zapadna obala, pojas Gaze i istočni Jeruzalem.

Procijenjuje se da čak 300.000 Izraelaca živi u naseljima izgrađenim na zapadnoj obali, koja se nalazi izvan tih granica.

U četvrtak je u govoru o budućnosti američke politike na Bliskom istoku, Obama je rekao da je temelj mirovnih pregovora između ove dvije države stvroriti "održivu Palestinu i siguran Izrael".

"Sjedinjene Države smatraju da pregovori trebaju rezultirati dvjema državama, uz stalne palestinske granice s Izraelom, Jordan i Egipat, i stalne izraelske granice s Palestinom", smatra Obama.

U saopćenju koje je izdao ured Benjamin Netanyahu stoji da izraelski premijer cijeni posvećenost miru američkog predsjednika, ali da "održivost palestinske države ne može ići na račun jedne i jedine židovske države", pišu lokalni mediji u Izraelu.