Inicijativa Berlusconija
0

Održavanje samit G8 u porušenoj L’Aquilli

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Silvio Berlusconi, italijanski premijer, planira da julski samit G8 premjesti sa Sardinije u L’Aquillu, srednjovijekovni grad koji se 6. aprila našao u središtu katastrofalnog potresa u kojem je poginulo 295 osoba.

Na sastanku vlade, koji se već drugi put od potresa održava u L’Aguillu, italijanski premijer je rekao da bi se održavanjem samita G8 kojim trenutno predsjedava Italija, u porušenom gradu uštedio novac koji bi mogao da se iskoristi za obnovu cijelog tog područja, prenose u petak agencije.

Po tvrđenju ministara prisutnih na tom sastanku, Berlusconi je takođe izjavio će održavanje samita u L’Aquillu staviti taj grad u "središte pažnje cijelog svijeta".

Kabinet je sastavio ukaz kojim se na stranu stavlja 8,5 milijardi eura za obnovu pokrajine Abruzzo, a od te sume 1,5 milijardi je izdvojeno za "hitne vanredne mjere”. Ne zna se kako će taj novac biti prikupljen, ali se pretpostavlja da će Berlusconi iskoristiti dio državnih fondova za vanredne situacije.

Italijanska vlada je ove nedjelje saopćila da je sastavila kratak spisak kulturnih spomenika oštećenih u potresu i izrazila nadu da će ga strane vlade "usvojiti" kako bi se obnovili.

Berlusconi, koji svakodnevno obilazi postradalo područje, obećao je da će u tri četvrtine kuća u oblasti L’Aguilla moći da se stanuje već za mjesec dana. Broj osoba koje su ostale bez domova procijenjuje se na skoro 58.000.