Svijet
2

Održano prvo glasanje za novog čelnika UN-a, bira se jedan od 12 kandidata

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas je iza zatvorenih vrata, prvi put glasalo za izbor novog generalnog sekretara Svjetske organizacije, birajući između 12 kandidata.

Vijeće sigurnosti nastavit će odabir kandidata za novog generalnog sekretara UN-a 28. jula.

Ambasador Japana u UN-u Koro Bessho, čija zemlja ovog mjeseca predsjedava Vijećem, rekao je da su s ishodom današnjeg glasanja upoznati samo kandidati posredstvom predstavnika svojih zemalja.

Bessho je rekao da je u pitanju "indikativno izjašnjavanje" kako bi kandidati znali kakve su im šanse, a zemlje članice u kom bi se pravcu mogla razvijati utrka, javlja Beta.

Na glasanju se svaki član Vijeća sigurnosti mogao izjasniti o svakom kandidatu izborom jedne od tri ponuđene opcije - "ohrabruje", "ne ohrabruje" i "nema mišljenje".

Svrha ovog sistema glasanja je da se kandidat sam povuče ako od stalne članice dobije glas "ne ohrabruje", pošto to ukazuje na moguće ulaganje veta, prenosi Al Jazeera Balkans.

Za nasljednika prvog čovjeka Svjetske organizacije Ban Ki-moona iz regije su se kandidovali Vuk Jeremić iz Srbije, bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN-a i nekadašnji šef diplomatije Srbije te bivši ministri vanjskih poslova Hrvatske i Makedonije, Vesna Pusić i Srđan Kerim, nekadašnji premijer Crne Gore Igor Lukšić i bivši predsjednik Slovenije Danilo Tuerk.

U trci za mjesto generalnog sekretara UN-a su i aktuelna generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova iz Bugarske, administratorica Razvojnog programa UN-a Helen Clark s Novog Zelanda, ministrica vanjskih poslova Argentine Susana Malcorra, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, bivši premijer Portugala Antonio Guterres, nekadašnja šefica moldavske diplomatije Natalia Gherman i bivša izvršna tajnica Okvirne konvencije UN-a za klimatske promjene Christiana Figueres.

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je za Tass kako će ime novog generalnog sekretara UN-a, koji će stupiti na dužnost 1. januara 2017. godine, vjerovatno biti poznato u oktobru, tokom ruskog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a.