Berlin
0

Odrubljena glava Hitlerove voštane figure

FENA
Jedan čovjek je uhapšen nakon što je odrubio glavu voštane figure Adolfa Hitlera u novootvorenom odjelu muzeja Madam Tussauds u Berlinu. Četrdesetjednogodišnji muškarac je uhapšen nakon što je napao voštanu figuru u prvim satima nakon otvaranja muzeja u subotu, javio je BBC.

Uključivanje Hitlera u izložbu izazvalo je kontroverze u zemlji u kojoj su nacistički simboli zabranjeni.

Organizator izložbe izjavio je, međutim, da bi teško bilo oslikati njemačku istoriju bez prikazivanja Hitlera.

On je ukazao na to da Hitlerova voštana figura opisuje njega u satima prije nego što je izvršio samoubistvo, kao poraženu ličnost sakrivenu u svom bunkeru dok se Crvena armija primicala Berlinu.

Fuhrer je postavljen kako sjedi iza stola, što bi trebalo spriječiti posjetioce da poziraju s kipom - ili da ga unište.

"Vršili smo ankete dok smo planirali izložbu na ulicama s Berlincima i turistima, a rezultat je bio potpuno jasan da je Hitler jedna od ličnosti koju žele da vide", izjavila je Natalie Ruoss iz muzeja Madame Tussauds.

"Obzirom da prikazujemo istoriju Njemačke, teško bismo je mogli ostaviti bez njega. Željeli smo prikazati realnost", kazala je ona.

Uprkos izvjesnim kritikama u medijima, Stephen Kramer, generalni sekretar Centralnog vijeća Jevreja u Njemačkoj, izjavio je da se ne protivi izlaganju Hitlera, sve dok se to pokazuje na primjeren način.

"Hitler ne bi trebao postati turistička atrakcija, ali ako ova izložba na neki način pomaže u normaliziranju načina kako se odnosimo prema Hitleru, neka pokušaju", izjavio je Kremer novinskoj agenciji AFP.

"Brisati ga iz historije neće vratiti ubijene ljude nazad, neće popraviti štetu koju je napravio, neće poništiti zločine koje je počinio. To bi bilo kontraproduktrivno", izjavio je on.

Muzej voštanih figura također uključuje druge njemačke historijske ličnosti kao što su Otto von Bismarck, Karl Marx, Beethoven, Bach i Einstein.

Međui stranim ličnostima koje su izložene su Winston Churchill, Mihail Gorbačev i Tom Cruise.