Potresna priča Njujorčanina
170

VIDEO / Odrobijao 23 godine za zločin koji nije počinio, pa na slobodi doživio infarkt

Klix.ba
David Ranta
David Ranta
Pedesetosmogodišnji Njujorčanin David Ranta u četvrtak je pušten iz zatvora nakon što je u zatvoru proveo 23 godine za zločin koji nije počinio. Drugog dana na slobodi je doživio infrakt, a sada je u bolnici i u stabilnom je stanju.

David Ranta je 1990. godine osuđen zbog ubistva rabina iz Brooklyna, a 23 godine nakon toga je oslobođen zbog sumnji u dokaze koji su ga više od dva desetljeća nepravedno smjestili iza rešetaka. Njegove muke nisu ni tu završile jer je drugog dana provedenog na slobodi doživio infarkt. Srećom, uspio je preživjeti i sada se nalazi u bolnici, a njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

Pedesetosmogodišnjaka očekuju procedure u kojima će blokade njegovih arterija biti otklonjene, kako bi se mogao potpuno oporaviti i nastaviti sa svojim životom.

"Infarkt je uslijedio zbog svih trauma koje je doživio te zbog emocija nakon osloboađanja", rekao je Rantin advokat Pierre Sussman.

Ranta je osuđen na 37 godina zatvora zbog ubistva rabina Chaskela Werbergera, koji je ustrijeljen u čelo tokom pljačke u Williamsburgu. Ranta je osuđen iako nije bilo fizičkih dokaza protiv njega. Njegov je slučaj ponovo otvoren 2012. godine, a ustanovljene su mnoge nepravilnosti u prvoj istrazi. Tada je trinaestogodišnji svjedok poslušao savjet detektiva Louisa Scarcelle da tokom prepoznavanja krivca odabere čovjeka sa "velikim nosom".

Četiri godine nakon što je Ranta osuđen, jedna je žena svjedočila da joj je muž priznao ubistvo rabina dva mjeseca prije nego je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Sudija je tada odlučio da je žena, koja je tada bila ovisnica, svjedok koji nema kredibilitet.

Rantu sada očekuje oporavak, a podršku mu pružaju članovi porodice. On se zahvalio svima koji su ga podržavali tokom života iza rešetaka.