Observer
0

Odricanje od jedenja mesa smanjuje globalno otopljavanje

FENA
Observer u nedjelju na naslovnoj strani donosi savjet stručnjaka UN svjetskoj populaciji - jedite manje mesa kako bismo zaustavili globalno otopljavanje.

Vodeći stručnjak naučnog panela UN o klimatskim promjenama dr. Radžendra Pačauri (Rajendra Pachauri) kaže da bi svi trebalo da se odreknu jedenja mesa bar jedan dan u sedmici, kako bi se globalno smanjila emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a koja je u vezi sa gajenjem stoke i prozvodnjom mesa.

Njegov naizgled neobičan savjet je u skladu s nalazima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu koja procjenjuje da je proizvodnja mesa odgovorna za gotovo petinu ukupne količine ispuštenih štetnih gasova u atmosferu.

Te gasove ispušta sama stoka a također nastaju i kao posljedica proizvodnje stočne hrane; navodi se i da je metan, koji ispuštaju krave, 23 puta efikasniji kao agent globalnog zagrijavanja nego ugljen dioksid.

Također, sve masovnije gajenje stoke i ostalih domaćih životinja za prehranu dovodi do uništenja prirodnog habitata, kaže dr. Pačauri i apeluje na ljude da učine malu ličnu žrtvu - odreknu se redovnog jedenja mesa - zarad očuvanja klime i prirodne sredine, prenosi Observer.