Svijet
2

Odrastanje u svijetu bandi: Američki život u paklu nasilja i droge

Klix.ba
Nagrađivana fotoreporterka Donna De Cesare pratila je članove bandi i njihove porodice, još od 1980-ih godina, te stvorila kolekciju fotografija koja govori o takvom načinu života, ali i utjecaju bandi na živote mladih ljudi u Centralnoj Americi i dijelovima SAD-a.

Njen rad je u ranijem periodu predstavljen u više publikacija, ali sada će njene najpotresnije crno-bijele fotografije biti predstavljene u novoj knjizi pod nazivom "Uznemirujuće: Djeca u svijetu bandi".

Objavljivanje ove knjige pratit će i izložba u muzeju u New Yorku pod nazivom "Rat/Fotografija: Slike oružanog sukoba i njegove posljedice", a ono što je godinama radila prikazano je i na univerzitetu Columbia.

De Cesare objašnjava da su narodi Centralne Amerike imali najveći procenat ubistava po broju stanovnika u posljednjih nekoliko godina, nadmašujući u tome čak i ratom razorene zemlje poput Iraka i Afganistana. Navodi kako su za to najodgovornije bande.

Kroz svoje spektakularne fotografije ona ukazuje na historiju represije, nasilja i trauma, a u kojoj su bande igrale ključnu ulogu. Također, ukazuje na to kako su decenije rata i nasilja, kao i ilegalna trgovina drogom, omogućile procvat bandi.

Međutim, njene fotografije pokazuju i drugu, humaniju stranu članova bandi i njihovih porodica. Njen rad je odličan put za razumijevanje svih poteškoća, ali i preuzimanje odgovornosti za posljedice političkih i društvenih akcija, koje su u konačnici omogućile bandama da decenijama diktiraju uslove u društvu na području Centralne Amerike.